Interim chef - när företaget behöver fungerande styrning

Fungerande bolagsstyrning är allt. Utan tydlig styrning är det lätt att verksamheten tappar fokus och navigerar fel, eller inte alls. Med en tydlig ledare, till exempel en interim vd, kan ditt företag hålla kursen – och medarbetarna kan fokusera på vad de är bäst på.  

(Riktning – Ansvar – Kompetens – Erfarenhet – Tydlighet: RAKET)

Riktning 

Utan riktning minskar resultaten. Tydligt formulerade mål och konkreta metoder kring hur målet ska nås skapar effektivitet, ökar produktiviteten och motiverar medarbetarna. 

Ansvar 

För att medarbetarna ska kunna prestera är trygghet viktigt. En chef eller ledare som i ord och handling tar ansvar för bolaget övergripande mål och verksamhet ökar förutsättningarna att lyckas.  

Kompetens 

Att arbeta som chef och ledare är ett hantverk. Det är en kompetens som inte i alla delar kan läras ut, men genom att ständigt våga utmana sig själv blir en bra ledare bättre.  

Erfarenhet 

Gedigen erfarenhet är en avgörande fördel, inte minst vid interima uppdrag. Förmågan att snabbt kunna skapa sig en överblick av verksamheten, utan att tappa fokus på viktiga detaljer.  

Tydlighet 

En chef och ledare, interim eller anställd, måste vara tydlig. Det handlar om mod, erfarenhet och en förmåga att lyssna in medarbetares behov och utmaningar, som omsätts i konkreta actions.  

 

Fördelar med att anlita en interim chef, affärsutvecklare eller ledare

Behöver ditt företag en kapten?

Jonas Brick är en erfaren, trygg, tydlig och kompetent chef och ledare, med erfarenhet av att vara såväl vd, marknadschef, försäljningschef och Country Manager. Med Jonas vid rodret får företaget vind i seglen och når målen.  

Söker ni en säljande vd? 

Vd med säljansvar är en av rollerna Jonas Brick kan ta hos företag som behöver styrfart, riktning och tillväxt. Jonas Brick har en bakgrund inom avancerad b2b-försäljning inom bland annat industri, bilindustri, logistik och supply chain management. Han är en drivande och engagerad chef som skapar resultat samtidigt som nätverk och försäljningsorganisationer byggs.  

– Annas och Kompletteras nätverk är ovärderligt. Förutom hennes kompetens inom copywriting, kommunikation och PR så kan jag i min roll på Komplettera Interim ta del av det omfattande nätverk av experter inom alla typer av kommunikation, digital marknadsföring, grafisk design, layout, foto, webbutveckling och strategisk varumärkeskommunikation som finns i Komplettera.  

Tydlighet, struktur, riktning och mål 

Att ta sig tillbaka efter nedgång och få bolag lönsamma igen kräver också hårt arbete, fokus, erfarenhet och en gemensam vilja att nå målet. Med en tydlig kapten vid rodret går resan rakare och fortare, medarbetarna känner trygghet och presterar bättre. Osäkerhet elimineras och alla kan ägna sig åt det de ska göra.  

– Alla som har erfarenhet av otydligt ledarskap vet hur mycket stress, osäkerhet och frustration det skapar – och hur mycket det påverkar arbetsprestationen. Som ledare är det alltid mitt första fokus att vara tydlig. Alla ska veta vad de ska göra, hur och varför. Sen är det min uppgift att styra skeppet, se helheten och inte missa detaljerna. Jag är alltid noga med att lyssna in medarbetares tankar, men medveten om att det alltid är vd som tar beslutet. Jag har aldrig varit rädd för att ta beslut. Eftersom jag är en god lyssnare samt har förmågan att skifta mellan helhets- och detaljperspektiv har jag oftast en bra överblick och kan fatta beslut på goda grunder, det är en trygghet jag för med mig som chef och ledare. 

Om Jonas Brick 

Jonas har jobbat som chef och ledare i nära 20 år. Med en bakgrund som entreprenör kan han hantverket i att driva företag och efter alla år som chef för olika team vet han vad som krävs för att lyckas.  

Läs mer om Jonas olika uppdrag här.

– Inget team är det andra likt, alla är individer. Men att vara chef handlar ändå om samma viktiga saker i varje konstellation. Det handlar om att leda i rätt riktning, ta ansvar för att alla har rätt förutsättningar, att ha den kompetens som krävs för att inte fastna i detaljer. Det handlar också om erfarenhet, men det allra viktigaste är tydlighet. Det ska inte finnas några frågetecken, alla ska veta vad de ska göra, hur och när och – inte minst! – varför. Min roll som interim chef är att snabbt ta över rodret i blåsväder, ge alla ombord rätt verktyg och styra skutan i hamn.