Hurra för alla fantastiska kvinnliga egenföretagare!

Idag är det internationella kvinnodagen. En passande dag att presentera Kompletteras nya digitala kostym och berätta om vägen hit.

Detta är också en hyllning till alla egenföretagare. Särskilt till oss kvinnor. En klapp på axeln, en varm, uppmuntrande kram, applåder och konfetti till alla som tror på sin idé, sig själva och skapar affärer, kundnytta och värde genom sitt företagande. Vi gör skillnad. Och vi har kanske världens bästa och roligaste jobb. Heja oss!

När jag 2006 blev egenföretagare var Kompletteras erbjudande att vara en extern marknadsassistent. Tjänsterna omfattade – förutom copy, Språkbyte Plus och textproduktion – även layout och originalarbete samt administrativa tjänster. Det var en bra början.

Att gräva där man står är en bra början

Den första uppdragsgivaren var Anest Iwata och genom detta branschnätverk fick Komplettera uppdrag från kunder som Olsson & Ekberg och BASF Coatings (som fortfarande är kund). Lärdom: var inte hemmablind, gräv där du står och berätta att du finns (och att du är bra på det du gör!).

Det ena gav det andra, uppdrag tickade in. Varje projekt gav nyttig erfarenhet och lärdomar. Kompletteras erbjudande var brett och gav inte riktigt utrymme att fokusera på det jag är bäst på, texter, språk och kommunikation. (Lärdom: definiera ditt erbjudande, skala av och ta bort, renodla och marknadsför dina styrkor).

Ibland är en omväg bästa vägen framåt

Efter ett antal år som egenföretagare var jag åter anställd under en period. Jag jobbade bland annat på ANT International, Olsson & Co (numera Wackes), Wellspect Healthcare och Boråstapeter (då Wallvision).

Dragningskraften till livet som frilans och entreprenör fick dock överhanden och Komplettera blev åter min arbetsgivare 2018. Och det har jag inte ångrat en sekund.

Idag har Komplettera en bred palett av kunder som BASF Coatings, Wood’s, Forbo Flooring, Front med flera. Omgiven av ett fantastiskt nätverk av andra färgglada, frilansande entreprenörer (läs om dem här) kan även större kundprojekt ros i land. Jag har också förmånen att vara en del av Greatness PR, där jag är seniorkonsult och är med och skapar vinnande kommunikation. Nätverkandet är en del av Kompletteras affärsidé, det driver verksamheten (och mig). Läs gärna Kompletteras bästa tips om hur nätverk och relationer bygger affärer.

Renodlat erbjudande och relationsmarknadsföring gav resultat

Idag är Kompletteras erbjudande betydligt smalare, men också mer träffsäkert: Kommunikation med perfekt passform – på ett okrångligt sätt. Det är mitt sätt att beskriva hur jag hjälper Kompletteras kunder med texter, kommunikation och Språkbyte Plus – så att de når sina mål.

Relationsmarknadsföringen har blivit en del av Kompletteras dna. Logotypen i form av en pusselbit (skapad av Formad av Eva Lind) symboliserar väl det sömlösa samarbetet, både med kunder, frilanskollegor och andra kontakter i nätverket.

Resan har varit lång, innehållsrik, spännande och lärorik. Idag står Komplettera stadigt. Och planen är att göra det i minst 15 år till. För detta vill jag jobba med tills det är dags för pension (men förmodligen kommer jag inte sluta skriva då heller).

Till alla (kvinnor) som driver eget, eller funderar på att starta företag: tveka inte. Renodla affärsidén, våga berätta, våga ta hjälp, fortsätt att tro på er själva och erbjudandet. Och var stolta, det ni gör är grymt!

Idag, på internationella kvinnodagen, lanseras Kompletteras nya webbsida, utvecklad av Emmelie Berglund, Kalk Marketing. Ännu en fantastisk kvinnlig entreprenör. Hurra för dig! Och för alla andra fantastiska kvinnor som driver eget. Och för Komplettera. Och för mig. Hipp, hipp, hurra för oss!